Oppimaan oppiminen — millainen oppija olet?
Uinninopetuksessa törmää monenlaisiin oppijoihin. Jotkut omaksuvat asiat hyvinkin nopeasti, kun osa taas tuntuu junnaavan paikoillaan pitkään. On olemassa ihmisiä, jotka luonnostaan oppivat nopeasti, kun taas jotkut tarvitsevat enemmän aikaa oppiakseen.
Hyvä oppija omaksuu asiat reippaalla tahdilla ja ymmärtää opittavan asian myös laajemmassa kontekstissa. Heikompi oppija oppii, mutta kokonaisuuksien hahmottaminen ja asioiden yhdistäminen toisiinsa on hankalaa tai vähintään hidasta. Heikko oppija oppii asioita "yksi kerrallaan", kun hyvä oppija oivaltaa monta asiaa kerrallaan yhdistellessään opittuja juttuja mielessään. Heikompi oppija tekee mitä neuvotaan sen suuremmin miettimättä omaa tekemistään, jolloin opittavan taidon omaksuminen kestää pitkään.
Onko uusien taitojen omaksuminen sinulle vaikeaa? Hyväksi oppijaksi voi onneksi tulla kuka vain ja tässä vinkit siihen!
Kysy ja kyseenalaista — uinninopettaja on tunnilla juuri sinua varten. Jos et ymmärrä miten jotain harjoitetta tehdään, kysy. Uinninopettajat nauttivat siitä, kun asiakkaat haastavat miettimään opetusmetodeja monista eri näkökulmista. Kysymällä autat myös ohjaajaa pohtimaan asioita eri kanteilta ja ilmaisemaan saman jutun monella tapaa, niin että kaikki ymmärtävät. On myös hyvä tietää, miksi teet, mitä teet. Jos et ymmärrä, mihin harjoitteella pyritään, ota selvää. Näin tiedät, mikä harjoitteen tavoite on ja keskityt varmasti olennaiseen.
Kirjoita ylös — ei ole huono idea kirjoittaa muutamalla avainsanalla kännykän muistioon tai kalenterin kulmaan tunnilla käydyt pääasiat läpi. Jokaisella on elämässään varmasti muitakin asioita muistettavanaan kuin vapaauinnin lopputyöntö ja kuusitahtipotku. Lukaise edellisen kerran harjoitteet läpi ennen alkavaa tuntia, jolloin sinulla on varmasti tiedossa, mistä lähdetään liikkeelle. Mitään tekniikka-analyysia ei tarvitse kirjoittaa, vaan muutama avainsana riittää muistamaan, mistä on puhuttu.
Tiedä, mitä teet — tunneilla opit oikean tekniikan ainakin teoriassa. Vaikka oikeat liikeradat eivät vielä jäisikään lihasmuistiin, ainakin tiedät mihin olet pyrkimässä. Älä pelkästään ui, vaan yritä oikeasti tiedostaa omat liikeratasi niin, että tiedät tasan tarkkaan mitä teet käsilläsi ja jaloillasi. Tässäkin tapauksessa, jos et ole ihan varma, kysy. Esimerkiksi oman uinnin kuvaaminen ja videon katsominen on usein silmiä avaava kokemus. Kun opit hahmottamaan omia liikeratojasi ja sen lisäksi tiedät, mitä kohti olet pyrkimässä, sinulla on avaimet onnistumiseen! Opettelemalla "analysoimaan" omaa tekniikkaa, saat uintitunneista irti vielä niiden päätyttyä.
Katso muita — uimahallilla näkee monenlaisia uimareita, joista osa ui hyvin, osa ei. Katso itseäsi paremmilta uimareilta mallia ja yritä myös miettiä, mite he tekevät oikein, kun uivat niin hyvin. Jos joku on itseäsi heikompi, yritä huomata heidän virheensä.
Tässä vain muutama vinkki uuden oppimiseen. Oppimistyylejä on yhtä monta kuin oppijaakin ja se mikä toimii toiselle, ei palvele välttämättä kaikkia. Se mikä kuitenkin on varmaa, on että ammattitaitoisen uinninopettajan kanssa opit varmasti tehokkaimmin. Kokeile haastaa itseäsi uintikurssilla tai varaa yksityinen uinninopettaja ja oppiminen etenee varmasti!