Uimataitoa Sansibarille – matka lähestyy
Sansibarin projektimme on jatkunut yli vuoden. Aiemmin kävimme tutustumassa mahdollisiin opetuslokaatioihin ja yhteistyökumppaneihin. Seuraavan ja tärkeimmän matkan valmistelut ovat pitkällä. Nyt testataan FitPitin koulutusmenetelmiä ja tarvittaessa muokataan niitä paikallisiin oloihin sopiviksi. Palavereissa uimaopettajien kanssa olemme käyneet läpi järjestelyjä ja vaihtaneet ajatuksia. Edessä on jännittävä kokemus.
Uimataitoa ja merten suojelua
Lehdistötiedotteessamme lukee: ”Hukkuminen tapaturmaisten kuolemien syynä ja merien ekosysteemin hälyttävä huonontuminen ovat syitä, miksi suomalainen yritys lähtee Sansibarille opettamaan paikallisia uimaan.”
FitPit haluaa vaikuttaa ongelmiin omalla ydinosaamisellaan. Siitä sekä rakkaudesta meriin, hyvinvointiin ja tasa-arvoon lähti ajatus lähteä opettamaan uimista Sansibarille vuonna 2021. Jalostimme ideaa projektin perustajien Lauran ja Oliverin kanssa laajemmaksi kokonaisuudeksi, mihin saimme rahoitusta Finnpartnershipiltä.
Uimataidon lisäksi tärkeänä tavoitteena on opettaa paikallisia ymmärtämään merten suojelun sekä luonnon monimuotoisuuden tärkeys.
Uimavarusteet
Uimaopettajien kanssa pohdimme, mitä uimavarusteita pitää ottaa mukaan. Uima-asuja kurssilaisille olemme saaneet lahjoituksina. Upeaa, että on löytynyt niin paljon ihmisiä, jotka myös pitävät projektiamme tärkeänä. Suuret kiitokset heille kaikille! Samoin kuin yhteistyökumppaneille! Ilona Voltti on lahjoittanut omasta Pioni+- mallistostaan 25 burkinia tuleville uimaopettajille. Hänellä on tavoitteena löytää paikallinen ompelija, jonka kanssa Pioni+-malliston kaavoilla voitaisiin valmistaa naisille uima-asuja. Samoin Lunette on lahjoittanut tuotteitaan Kuukuppeja, joiden ansiosta naiset voivat osallistua uimaopetukseen myös kuukautisten aikana uima- altaassakin.
Uima-asuja on valmiiksi pakattuna FitPitin toimistolla jo viisi isoa kassillista. Lisää tarvitaan vielä mm. uimalaseja. Yhteisellä alustalla on lista opetusvälineistä: uimapötköt, uimalaudat, poijut, räpylät, vesijuoksuvyöt ym, jotka pitää hankkia. Sitten jännitämme, miten onnistumme saamaan kaikki tarvikkeet perille.
Opetusmateriaaleja on käännetty englanniksi. Nyt ne on lähetetty Sansibarille käännettäväksi swahiliksi. Sen jälkeen ne pitää painaa.
Kurssilaiset
Kaikkein jännittävintä on tietysti nähdä, minkälaisia uimaoppilaita saamme. Tansaniassa 75 % ihmisistä ei osaa uida. Varsinkin naisten uimataito on vähäistä. Ymmärtävätkö kurssilaiset englantia, opettelemmeko swahilia, tullaanko toimeen elekielellä?
Paikallinen kumppanimme Panje auttaa kokoamaan osallistujia. Tavoitteena on kouluttaa 15–20 uimaopettajaa sekä antaa uimataito 150–300 kurssilaiselle. Niin ison joukon koulutuksen järjestäminen on oma taiteenlajinsa. Logistiikasta vastaava Oliver joutuu pohtimaan muun muassa miten erotamme eri ryhmiin kuuluvat toisistaan.
Kohti upeita kokemuksia
Meitä odottaa Sansibar, monille upea lomakohde. Vastassamme on kuitenkin erilainen upea kokemus. Upeilla rannoilla iloitsemme, kun näemme paikallisten uskaltautuvan veteen, sukeltavan ja nauttivan merestä. Toivomme heidän löytävän, kuten Laura kuvailee tunnelmaa vedessä, elämyksellisen kokemuksen painovoimattomassa tilassa, jossa maailma hiljenee. Heille se on upea kokemus.
Kannattaa lukea myös Ina Sohn-Rajamäen blogiteksti siitä, miten uimaopetus Sansibarilla sujui ensimmäisellä matkalla 2021. Lue juttu täältä.
— Virve Obolgogiani